Om Västgötaspidsen

Racerepræsentant:

Susanne Rasmussen

Søddingevej 16 a

5750 Ringe

tlf. (+45) 6175 5218 (på tlf KUN efter kl. 17)

info(a)vastgotaspids.dk
En Västgötaspids er, trods sit navn, en hyrdehund. Dette betyder, at den egensindighed, som ellers ofte kendetegner spidshunden, er noget mindre udpræget hos Västgötaspidsen. Västgötaspidsen holder sig til/holder sammen på flokken (familien), og de er glade for at lære, løse opgaver, og være familien tilpas.


Västgötaspidsen er en meget gammel race, som stammer helt tilbage fra vikingetiden. Den har igennem tiden været brugt som kvæghyrdehund på gårdene i Västergötland, og den har været avlet udelukkende pga. dens udmærkede brugsegenskaber i arbejdet med kreaturerne. Det siges, at netop de korte ben var ideelle i dette arbejde, idet de kunne undgå at blive ramt, når kreaturerne sparkede ud.


Västgötaspidsen har en vis lighed med Welsh Corgi, og man mener da også at vide, at vikingerne bragte Västgötaspidsen med til England, hvor man over tid har diskuteret om Västgötaspidsen er forfader til Welsh Corgi. Dette findes der dog endnu ikke noget belæg for.


Västgötaspidsen er en kærlig, opvakt og robust lille hund. Pelsen er kort og tæt, farven er grå, gråbrun, grågul eller rødbrun, med mørkere/sorte hår på ryg, hals og sider, evt. med lidt hvidt på bryst og ben. Der er stort set ingen pelspleje, udover måske en børste i fældetiden. Vægten ligger omkring 9-14 kg., og de er mellem 31 og 33 cm. høje.


Västgötaspidsen er en usædvanlig sund hund, uden nogen former for racemæssige sygdomme eller skavanker. Västgötaspidsen fødes ofte stumphalet, hvilket er en del af racens særpræg.


TYPISK STILLEDE SPØRGSMÅL:

S.      Er Västgötaspidsen en familiehund?


Västgötaspidsen er en dejlig familiehund, der som alle andre hunde er forskellige. Det er derfor vigtigt, at du som førstegangskøber søger råd om, hvorledes du bedst kan tage imod en lille ny hvalp i din familie. Og samtidig, at du i samråd med opdrætteren får valgt lige nøjagtigt den hvalp, der passer til din families aktivitetsniveau og hverdag.S.      Hvor meget motion kræver en Västgötaspids?


En Västgötaspids skal som alle andre hunde have daglig motion og gå-tur. En Västgötaspids holder af at blive sat i arbejde, og vil indstille sig på det niveau som din familie har. De kan være med i alt; gå-ture, spor, agility, lydighedstræning og meget mere. Som familiens øvrige medlemmer skal man indstille sig på, at den også har sine behov, herunder i min. et par gange om ugen at blive luftet, hvor der er mulighed for at løbe frit.


S.      Er Västgötaspidsen en sund race?


Västgötaspidsen er en meget gammel race. Man siger at det var vikingernes hund. Der er ikke i racen nogle særlige sygdomme som racen lider af. I samråd med opdrætter og også gerne racerpræsentanten samt andre Västgötaspidsejere, vil vi råde dig til at søge vejledning i hvorledes du giver de bedste vilkår for, at din hvalp forbliver en sund og rask hund.
Vi er så heldige, at der er nogen, der har gjort sig umagen

med at beskrive hvorledes vores race ser ud. Så det er en anbefaling, at du kender racestandarden:


Link til racestandard


SPØRGSMÅL ?